کارآموزی در اداره شیمیایی نفت مسجد سلیمان
فهرست :
مقدمه :(نظریه پیدایش نفت)
معرفی محل کار آموزی
ارائه چارت سازما نی
بهره برداری نفت وگاز
بخش اول : آزمایشگاه نفت
بخش دوم : آزمایشگاه آب
بخش سوم : آزمایشگاه گاز
ضمیمه بخش گاز : معرفی کلی دستگاه GC
مقدمه :
تقريباًً بيان دقيق تشكيل نفت و گاز در درون سنگ ها مشكل است . نظريه هاي متعددي براي بوجود آمدن مخازن نفت و گاز بيان شده است . يكي از نظريه هاي مهمي كه تشكيل مخازن نفت خام را تشريح نموده است منشاء آلي آن است . از تجزيه بقاياي جانوران و گياهاني كه در خشكي و دريا زندگي مي كنند ، روشن شده است كه كربن و هيدروژن دو عنصري هستند كه ، به وفور در ساختمان اين موجودات وجود دارند . اين موضوع كه از كشف فسيل هاي تشكيل يافته در زير زمين كه در طي سال هاي متمادي كشف شده ، معين شده است . نظريه آلي همچنين ، از تجزيه مواد معيني كه تحت شرايط مشخصي متان و ساير هيدروكربنها را نتيجه مي دهند ، ثابت مي گردد . بنابراين مي توان قبول كرد كه ، نفت و گاز منابعي هستند كه ، پيدايش آنها منشاء آلي داشته و از تجزيه گياهان و جانوران در طي ميليونها سال حاصل شده و در مخازن نفت و گاز جمع مي شوند .
تئوري ديگري كه در مورد پيدايش نفت و گازهاي موجود در زير زمين بيان مي گردد ، منشاء پيدايش غيرآلي آن است اين تئوري معتقد است كه هيدروژن و كربن در لايه هاي تحتاني زمين تحت فشار و دماي زياد با هم تركيب شده و نفت و گاز را تشكيل مي دهند و عاقبت به وضعيت بالاتري از محل تشكيل خود به واسطه تاثير نيروهايي مثل زمين لرزه ، اختلاف وزن لايه ها و حركت آب هاي زير زميني مي رسد و مايعات در نهايت در مخازن متوقف شده و به دام مي افتند شكل لايه محافظ نفت عموماََ قوسي بوده و زواياي قوسهاي مخازن باهم متفاوت مي باشند ، بعضي از قوسها تيز و بعضي ديگر پهن هستند درون مخازن پوشيده از سنگ هاي متخلخل است ، و نفت خام و گاز طبيعي در ميان شكافهاي اين سنگ هاي متخلخل قرار گرفته اند و در مجموع سه لايه آب شور ، نفت و گاز به ترتيب از پايين به بالا وجود دارند و لايه هايي كه نفت خام در آنها وجود دارد به ترتيب آسماري ، بنگستان و خامي ناميده مي شوند . تعيين منا طقي كه در آنها احتمال وجود مخازن نفتي مي باشد توسط زمين شناسان با استفاده از معلومات و تجربيات و به كار بردن روشهايي مانند زلزله نگاري روشن مي شود ، حفاران با زدن چاههاي متعددي بر روي مناطق تعيين شده ، دسترسي به منابع نفت و گاز را فراهم مي آورند، مقادير نفت و گاز موجود در هر مخزن بستگي به وسعت آن داشته و فشار حاكم بر آن متاثر ازدرجه حرارت و تركيبات موجود در مخزن است ، درجه حرارت مخزن خود بستگي به ارتفاع آن از سطح زمين دارد ، هر چه عمق مخزن بيشتر باشد ، درجه حرارت آن نيز بيشتر خوا هد بود ، چون همان گونه كه مي دانيم هر چقدر به طرف لايه هاي مركزي زمين حركت كنيم درجه حرارت نيز زياد تر مي شود .
بهره دهي چاههاي نفتي متاثر از فشار مخزن ، ارتفاع آن از سطح زمين و چسبندگي مواد نفتي موجود در آن است . معمولاََ نفت خام استخراجي از لايه آسماري مرغوب تر از نفت خام موجود در لايه هاي بنگستان و خامي مي باشد . مواردي اتفاق مي افتد كه لايه محافظ مخازن به علت دگرگوني هاي دروني زمين مانند زلزله ، شكسته شده و به واسطه اين پديده مواد نفتي و گاز موجود در مخزن به سطح زمين راه پيدا مي كنند و با توجه به تفاوت سياليت گازها و مايعات رسيدن آنها به سطح زمين عموماََ در مكان واحدي انجام نگرفته و جدا از هم به سطح زمين مي رسند . گازها در اتمسفر پراكنده شده و يا آتش مي گيرند كه به عنوان نمونه ، آتشكده هاي ايران باستان را به همين پديده نسبت مي دهند و مايعات نيز در سطح زمين با تغيير مواد سبك موجود در آن به صورت معادن قير و آسفالت در مي آيند ، بنابراين تنها روش استفاده كنترل شده از منابع نفتي ، حفرچاههاي نفتي و گازي مي باشد واستخراج آن از طريق همين چاهها امكان پذير مي گردد . نفت خام استخراجي به صورت طبيعي به دلايلي نمي تواند موارد مصرف وسيعي داشته باشد چرا كه براي وسعت بخشيدن به موارد مصرف يك ماده مثل نفت خام ، اولاََ بايستي بتوان شرايط انتقال وسيع آن را فراهم كرد ، ثانياَ َ بتوان از آن محصولات متعددي با كاربردهاي متفاوتي بدست آورد ، پس براي رسيدن به دو منظور فوق صنايع عظيم نفت مانند ، واحدها ی بهره برداري ، نمكزدايي ، گاز و گاز مايع ، پالايشگاهها ، و واحد هاي پتروشيمي تشكيل شده اند .
علت تفكيك نفت خام از گاز همراه آن در واحد هاي بهره برداري به خاطر انتقال آنها مي باشد . همان گونه كه مي دانيم ، براي حركت دادن يك ماده احتياج به نيروي محرك مي باشد كه بشر تا كنون موفق به ساختن وسيله اي كه بتواند مايع و گاز را توام فشرده كند نشده است ، كمپرسور براي فشرده كردن گازها و پمپ ها براي فشرده كردن مايعات ساخته شده اند . لذا براي توسعه انتقال مواد نفتي لزوم جدا سازي گاز ، از مايع در واحد هاي بهره برداري روشن مي شود . گاز هاي جدا شده در واحد هاي بهره برداري به كارخانه هاي گاز و گاز مايع به طور مستقيم يا پس از تقويت فشار آنها ارسال مي گردد> در پالايشگاههاي نفت خام ، بنزين ، نفت ، و گازوئيل و فرآورده هاي مختلف تهيه مي شود كه با توجه به خصوصيات هر محصول دامنه مصرف آن متفاوت خواهد بود .
كارخانه هاي گاز و گاز مايع موجود در مناطق نفت خيز جنوب عبارتند از : واحد هاي 100 ،200 ، 300،در ناحيه آغاجاري ، 400 ،500 در ناحيه مارون ، 600 ، 700 ،800 ، در اهواز ، 900 و1000 در پازنان . محصولات اين واحد ها به طور كلي گاز خشك ، گاز مايع ، نفت سبك و نفت سنگين مي باشد .از گاز خشك بدست آمده در اين واحد ها جهت صادرات ، مصارف داخلي و تزريق به چاههاي نفتي استفاده مي شود و مايعات آن نيز به پالايشگاه ماهشهر و آبادان و بنادر صادراتي و پتروشيمي فرستاده مي شوند .
نظري براي اين محصول ثبت نشده است.
نوشتن نظر خودتان
براي نوشتن نظر وارد شويد.